Het ambacht van het katoendrukken verbeeld in een reeks patronen. Gestempeld met op maat gemaakte drukblokken uit India.
Van jongs af aan ben ik gefascineerd door patronen. Zo maakte ik als vijftienjarige tijdens een vakantie in Florence een fotoboekje van alle patronen die ik tegenkwam: van mozaïeken vloeren tot schilderijlijsten en van details uit schilderijen tot beschilderde tongewelven.
Toen ik het katoendrukken leerde kennen, en zag hoe stoffen werden bedrukt met de meest prachtige patronen, was ik dan ook meteen enthousiast. Ik ben langsgegaan bij De Katoendrukkerij in Amersfoort om meer over dit ambacht te leren. Geïnspireerd door wat ik daar zag en leerde, heb ik een reeks beelden gemaakt.
Met deze beelden hoop ik aandacht te geven aan het eeuwenoude ambacht van katoendrukken en tegelijkertijd het maakproces inzichtelijk te maken. Ik hoop over te brengen dat het een proces is waar veel tijd en aandacht voor nodig is. Die vertraging vind ik heel mooi en inspirerend, zeker in een tijd waarin alles zo snel gaat.
Voor dit project heb ik het proces van katoendrukken opgedeeld in vijf stappen:
- ontwerpen
- graveren
- stempelen
- wassen en verven
- verwerken tot product
Per stap heb ik een ontwerp gemaakt voor een houten drukblok. De drukblokken zijn door een ambachtsman in India gegraveerd. Met elk drukblok ben ik vervolgens gaan stempelen en patronen gaan maken.
Ontwerpen


Graveren


Stempelen


Wassen en verven


Verwerken tot product, het naaien van de stoffen

Benieuwd hoe de patronen er in het echt uitzien? Een aantal originelen hangt in De Katoendrukkerij in Amersfoort.
https://www.dekatoendrukkerij.nl/

Back to Top